Op 20 november 2009 (verjaardag van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) van 20 november 1989) zag de vzw Jeugdtherapeuten Zonder Grenzen het levenslicht. Op 13 maart 2010 opende het eerste TEJO-huis de deuren in Antwerpen. Vanaf 2014 volgden tal van andere steden, gemeenten en regio’s.
TEJO, Therapeuten voor jongeren, is een onafhankelijk burgerinitiatief van vrijwillige, deskundige hulpverleners dat de rechten van jongeren hoog in het vaandel draagt.
TEJO vertrekt vanuit de basisprincipes vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag en in het Vlaams Decreet van 7 mei 2004 betreffende de rechtspositie van de minderjarige in de integrale jeugdhulp: het verbod op discriminatie, het belang van het kind, het recht op leven, overleven en ontwikkeling van het kind, het recht op participatie alsook het recht op hulpverlening.
Vanuit de actuele nood aan hulp, voorziet TEJO in gerichte en tijdige therapeutische hulpverlening, aanvullend aan de reguliere hulpverlening. TEJO biedt hierbij een maatschappelijk alternatief voor de toegenomen vraag van jongeren met psychische problemen.
Missie & visie
TEJO biedt jongeren tussen 10 en 20 jaar, toegang tot laagdrempelige therapeutische hulp, anoniem en gratis, onmiddellijk, op het moment dat zij er nood aan hebben en op een voor hen bereikbare plaats.
Deze hulpverlening wordt aangeboden door professionele therapeuten op vrijwillige basis vanuit verschillende TEJO-huizen in Vlaanderen, gesteund door onthaalmedewerkers en andere deskundige vrijwilligers.
TEJO wil preventief werken door dringende hulpvragen snel en professioneel op te nemen zodat de probleemsituatie niet escaleert en de jongeren in een vroeg stadium geholpen worden.
Op deze manier wil TEJO het persoonlijk welzijn van jongeren verbeteren en hen opnieuw in hun kracht zetten zodat hun ontwikkelingsproces eenvoudiger en zorgelozer kan verlopen.
Kernfunctie en -begrippen
Naast deze kernfunctie van aanvullende therapeutische hulpverlening blijft TEJO in de pioniersfunctie, samen met de reguliere hulpverlening en andere actoren uit het jeugdhulpverleningsveld, zoeken naar de juiste, innovatieve hulpverlening die aansluit bij de actuele noden van de jongeren op basis van gezamenlijke ervaringen.
Vanuit zijn signaalfunctie vestigt TEJO, eveneens in dialoog met de andere actoren uit de jeugdhulpverlening, de aandacht van de overheid en van alle burgers op de reële behoefte aan kwaliteitsvolle, doelgerichte en tijdige therapeutische hulpverlening voor jongeren. Bovendien draagt TEJO bij tot de sociale beweging die een appel doet op de solidariteit en inzet van de hele samenleving om mee verantwoordelijkheid te dragen voor het persoonlijk welzijn van alle jongeren, zodat ze de nodige groeikansen krijgen om mooi volwassen te worden.
TEJO nodigt iedereen uit tot een attitudebewustwording in de omgang met jongeren, een houding met meer ruimte, begrip en positieve aandacht voor jongeren. Doel is dat ze zich oprecht gehoord en ondersteund voelen door volwassenen, zodat op termijn minder jongeren therapie nodig hebben