Reportage BRUZZ: TEJO van start in Brussel

BRUZZ ging langs bij TEJO BXL in de Groendreef in Brussel. Het TEJO-huis is een plek waar jongeren tussen 10 en 20 jaar gratis en anoniem terechtkunnen voor laagdrempelige therapeutische hulpverlening. Elke maandag, dinsdag en donderdag staan er tussen 17 en 21 uur therapeuten klaar om te luisteren naar hun verhaal.

“Met onze 12 therapeuten richten wij ons in eerste instantie op Nederlandstalige jongeren. In de toekomst willen wij ook vrijwilligers aan boord halen om anderstalige jongeren te helpen”, leggen Initiatiefnemers Koen Lafaut en Jef De Block uit. “Er bestaan al enkele goede initiatieven maar die zijn dikwijls overbevraagd. We willen aanvullend zijn op de bestaande hulp waar de wachtlijsten lang zijn“, klinkt het.

Steun van Stad Brussel en Vlaamse Gemeenschapscommissie

Brussels schepen Ans Persoons gaf TEJO BXL onderdak in de conciërgewoning van de stedelijke basisschool Klavertje Vier. “Tijdens de lockdown is het aantal jongeren dat met depressieve gevoelens kampt, sterk toegenomen. De plekken waar jongeren terecht kunnen met hun vragen en twijfels zijn beperkt. Daarom zijn we erg blij dat we een huis gevonden hebben voor TEJO in Brussel.”

TEJO BXL krijgt financiële steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. “TEJO is een fantastisch initiatief om het taboe rond mentale gezondheid te doorbreken en de stap naar hulp te vergemakkelijken. Met deze subsidie maken we de opstart en uitbouw van TEJO in Brussel mee mogelijk”, legt collegevoorzitter Elke Van den Brandt uit.