Iedereen kan meedoen

Attent én present zijn voor een ander is de beste preventie

IEDEREEN KAN MEEDOEN

Jij én ik kunnen het verschil maken voor een ander. Verwacht niet alles van professionele hulpverleners. Door zelf zorgzaam om te gaan met anderen voorkomen we al veel leed.

Voor jongeren, en voor volwassenen, zijn het gevoel van verbinding en erbij horen, de belangrijkste preventieve maatregelen tegen de ontwikkeling van psychische klachten. Daar kan iedereen aan meewerken. Het zit in kleine gebaren van betrokkenheid met een groot effect op het welzijn van onze jongeren: een schouderklopje, een vriendelijk woord, even tijd nemen voor een gesprek, het voor iemand anders opnemen in een groep, een vrijwillig engagement in een organisatie,…

Ook in de andere richting geeft dit veel voldoening. Wij kunnen nog veel leren van de jongeren van vandaag. Ook zij zijn vaak een hou-vast voor anderen!

Iemand durven aanspreken die echt naar je luistert en die je vertrouwt. Het helpt je om jezelf beter in te schatten, je valkuilen en mogelijkheden te leren zien. Je verdriet en hoop met iemand delen, geeft je de kracht om telkens opnieuw te beginnen. Iedereen heeft af en toe in zijn of haar leven nood aan een dergelijk ankerpunt of een vertrouwenspersoon. En iedereen kan dat op sommige momenten ook zijn voor een ander. We geloven in de kracht van die HOU-VAST-momenten!

Deel met ons uw ervaringen en ideeën hierover.
ik-doe-mee@hou-vast.be
We gaan ze gebruiken als bron voor onze sociale beweging…