Dat het zo niet langer kan!

Dat het zo niet langer kan, vindt Eva. Haar vader heeft kanker en verstopt zich omdat niemand zou zien hoe ziek hij is.
Dat het zo niet langer kan, vindt Daan. De man die zijn broer van de weg maaide, zit doodleuk op een terrasje in de zon.

Dat het zo niet langer kan, vindt Youssef. Iedereen gelooft dat alle moslims met bommengordels lopen en aanslagen voorbereiden.

Dat het zo niet langer kan, vindt Simon. Hij en Daan zijn een stel, maar dat mag niemand weten.

Dat het zo niet langer kan, vinden Emma en haar klasgenoten. Op sociale media doen we allemaal alsof ons leven één lang feest is en delen we fake nieuws om erbij te horen.

In Dat het zo niet langer kan ontdek je waarom het zo niet langer kan, maar ook hoe het anders en beter kan.

Het beeldverhaal schetst opnieuw de leefwereld van Emma en haar vrienden van klas 4C. Centrale thema’s zijn zelfbeeld en identiteit, omgaan met zieke ouders, solidariteit, vooroordelen, radicalisering, de zinloosheid van wraak, seksuele geaardheid, de waarde van vriendschap, de leegheid van sociale media. Op school maken de leerlingen kennis met het vak burgerschap waarin ze leren elkaar te aanvaarden en te respecteren en waaruit altruïsme als iets heel gewoons groeit.
De rode draad doorheen dit warme beeldverhaal is praat over je problemen, blijf er niet mee zitten, zoek ondersteuning, zowel bij vrienden, als binnen je familie, want praten helpt. En lukt het daar niet, dan kan je terecht bij TEJO waar professionele vrijwillige therapeuten klaarstaan met een luisterend oor. Bij TEJO geloven we in de sterke meerwaarde hiervan, want elke jongere heeft recht op een zorgeloze jeugd.

De strip is dus bijzonder geschikt om te gebruiken in de lessen burgerschap, godsdienst, zedenleer, ethiek, maar ook Nederlands, PAV etc in de drie graden van de humaniora.

De bijhorende pedagogische bundel, samengesteld voor het derde middelbaar, met een draaiboek voor leerkrachten en werkbladen voor leerlingen kan je hier downloaden. De les werkt rond relationele en seksuele vorming met een vakoverschrijdende insteek waardoor het pakket in ASO, TSO, KSO en BSO kan gebruikt worden.